Oradea – fostul Spital Sztaroveszky

Oradea 2019 –fostul Spital Sztaroveszky
Clădirea cu un etaj, situatã la intersecţia bulevardului Magheru cu strada Republicii, a fost construită în anul 1906, la iniţiativa unei fundaţii particulare, care avea ca scop construirea unui spital. Aceasta a luat fiinţă în anul 1875 când dr. Mayer Antal a depus 500 de coroane.  Au urmat apoi şi alţii, printre care, cel mai important, Sztarovesky Imre, mare moşier şi ofiţer pensionar a contribuit cu imensa sumă de 145 000 de coroane. Spitalul a primit numele său. Prin extesie şi strada s-a numit tot Sztarovesky. Ulterior, clădirea a devenit Casa Vameşilor, apoi Spital O.R.L.
În cadrul acelestei clădiri îşi dezoltă activitatea centrul de diagnostic Pozitron Diagnosztika de mai bine de 10 ani fiind primul centru deschis în ţară care foloseşte tehnica de diagnosticare prin emitere de pozitroni… acest lucru fiind o evoluţie pentru medicina noastră şi un suport pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice din toată ţara!
Pe acest loc, la începutul secolului XIX, o asociaţie evreiască de îngrijire a bolnavilor şi de înmormântări avea un mic spital şi o morgă. Scopul ei era să se ocupe de persoanele sărace. Edificiul s-a tot extins în timp, iar apoi asociaţia sus menţionată a construit aici un spital ,,modern’’ pentru acea dată.
Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.