Oradea Palatul Füchsl

Oradea 1905 – Palatul Füchsl situat pe colţul Pieţei Mari de atunci, azi Parcul 1 Decembrie.
Palatul Füchsl este primul palat în stil Art-Nouveau (Secession) din Oradea și a fost construit în mai puțin de un an între 1902 și 1903 la comanda a doi frați evrei , Arnold și Mór Füchsl, mari negustori de vinuri și proprietari de vii. Planurile le aparțin arhitecților Bálint Zoltán și Jámbor Lajos din Budapesta. De construcţia efectivă s-a ocupat constructorul orădean Rendes Vilmos. Clădirea este decorată cu struguri, frunze și viță de vie, atât la nivelul fațadelor cât și al feroneriei sau al tâmplăriei. La subsol există o pivniță imensă care odată adăpostea butoaiele cu vinuri. La parter erau, sunt şi acum, spații comerciale iar la etaje locuințe de închiriat. Sub ferestre apare repetitiv monograma fraţilor Füchsl (FT – Füchsl Testvérek). La parter, pe partea laterală, înspre parc era o modernă cafenea numită Bihar Nagykávéház / Marea Cafenea Bihor. Mobilierul stil artnouveau a fost comandat şi adus de la Viena. Tot la parter, pe colţ s-a deschis un bufet, o berărie, numită  Buffet Sörcsarnok.
 În 1910, Palatul Füchsl a fost cumpărat, cu tot cu firma proprietarilor, de către Izidor Ullmann Jr., moştenitorul uneia dintre cele mai bogate familii de evrei din Oradea acelor ani.
În stânga este Palatul Füchsl (construit între 1902 și 1903), iar în dreapta ,,Vasudvar” / Curte de Fierărie, magazinul familiei Andrényi , devenit ulterior ,,Magazinul Oțelul”
Oradea 1903 – Interiorul cafenelei Bihar Nagykávéház / Marea Cafenea Bihor situată la parterul  Palatului Füchsl 
Oradea 1909 – În stânga este Palatul Füchsl (construit între 1902 și 1903)
Oradea anii ’40 Palatul Füchsl
Oradea Palatul Füchsl – Sub ferestre apare repetitiv monograma fraţilor Füchsl (FT – Füchsl Testvérek).
Oradea – Faţada Palatului Füchsl este decoratã cu struguri, frunze și viță de vie, simboluri ce amintesc de ocupaţia proprietarilor, aceea de comercianţi de vinuri. 
Oradea – Poarta Palatului Füchsl este decorată cu struguri, frunze și viță de vie, simboluri ce amintesc de ocupaţia proprietarilor, aceea de comercianţi de vinuri.
Please follow and like us:
error

Un comentariu la „Oradea Palatul Füchsl”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.