Oradea Bazarul


Oradea 1910 Bazarul
În stânga este clădirea Bazarului amplasată între străzile Republicii şi Madách Imre. Construcția sa a început odată cu cea a teatrului, în anul 1899. Casele din piața unde urma să se construiască Teatrul trebuiau dărâmate în așa fel încât noua construcție să aibă un cât mai bun amplasament şi totodată să se lărgească strada Principală care devenise mult prea îngustă odată cu dezvoltarea oraşului. Astfel, în urma unui concurs pentru antreprenori, Rimanóczy Kálmán senior, se angaja să ridice clădirea teatrului, să lărgească spaţiul destinat teatrului, și să ridice clădirea Bazarului astfel încât, prin noua sa destinație aceasta să aducă primăriei un profit net anual de 20000 de forinți. Precum alţi arhitecţi ai vremii, Rimanóczy Kálmán sr, avea şi o firmă de construcţii care realiza proiectele sale, sau ale altora. Construcţia edificiului s-a realizat în mare parte utilizând materiale rezultate din demolarea caselor care se găseau aici (casa Sáfrád care era pe colţ şi apare în câteva imagini de epocă, apoi casele Toth, Mayr, Veislovits şi Hillinger). Acest ansamblu avea (are) la parter spaţii comerciale iar la etaj apartamente de locuit. Bazarul este prevăzut cu un pasaj care face legătura între cele două străzi paralele care-l delimitează. În acest mod se înlesnea accesul oamenilor la şi de la Teatru. În centru, pasajul pietonal, este dominat de un timpan înalt foarte decorat. În partea lui superioară un înger ţine un scut pe care putem vedea emblema orașului din acei ani. Stilul clădirii este neoclasic cu elemente neorenascentiste, la fel ca si Teatrul, în acest fel, ansamblul,  îmbinându-se armonios din punct de vedere vizual. Aici a funcționat primul cinematograf, teatrul Edison, care avea aranjate fotoliile în amfiteatru, și un bufet englezesc. De-a lungul anilor spaţiile comerciale si-au schimbat proprietarii sau destinaţia. În memoria colectivă a orădenilor au rămas câteva: atelierul vestitului fotograf Lojanek János cel căruia îi datorăm multe dintre fotografiile oraşului la cumpăna secolelor XIX şi XX, Cofetăria Japort, sau Agenţia de Bilete C.F.R. care funcţionat aici din 1954 până în anul 2012.
Putem vedea în fotografii de epocă cum arătau casele  ce au fost demolate precum şi strada îngustă. Prima casă pe colţ se numea Casa Sáfrád.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Bazarul_din_Oradea
Oradea 1899
Putem vedea în fotografii de epocă cum arătau casele  ce au fost demolate precum şi strada îngustă. Prima casă pe colţ se numea Casa Sáfrád. Acolo, printre altele era şi atelierul foto a lui Lojanek, cel care ne-a lăsat multe imagini despre oraşul acelor ani. Urmau apoi casele Mayr, Veislovits şi Hillinger. În lateral, în partea dreaptă, casa cu etaj a arhitectului Guttman construită la 1892 există şi acum.
Oradea 1899
Putem vedea cât de îngustă era Strada Principală înainte de demolările din 1899. Pe colţul din stânga era Casa Sáfrád. Undeva în stânga erau sediul revistei Familia a lui Iosif Vulcan (al doilea sediu) şi firma de Pompe Funebre a lui Adolf Veiszlovits.
Oradea 1899
Demolarea Casei Sáfrád
Oradea 1899
Demolarea vechilor case şi construirea Teatrului.
Oradea 1899
Demolarea vechilor case şi construirea Teatrului. În dreapta este casa lui Imre János la parterul căreia se afla cafeneaua ,,La regele Maghiar”. Și această clădire a fost demolată. În locul ei, arhitectul Rimanóczy Kálmán senior va construi în anul 1900 noua aripă a hotelului său, la parterul căruia se va deschide cafeneaua botezată Royal. În stânga este casa lui Janos Poynar, care va fi demolată şi ea, iar în locul ei va ,,apărea” la 1907 minunatul palat care-i poartă numele.
Oradea 1904
Strada Principală a fost lărgită. În stânga este clădirea Bazarului, în dreapta Casa Guttman, iar în fundal Biserica Sf. Anna.
Oradea 1914
În stânga este Bazarul, în fundal, în centru  Mânăstirea Ursulinelor cu Biserica Sfânta Anna, iar în dreapta, prima clădire Palatul Kolosvari, iar a doua Casa Guttman
Oradea 1914 Bazarul
În fundal, după Bazar se văd Casa Poynar construită în anul 1907 şi apoi casa Mészáros construită în anul 1904.
Oradea 1915
Pe strada ,,Principală” circula de la 1906 tramvaiul.
Please follow and like us:
error

Un comentariu la „Oradea Bazarul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.