Oradea – Palatul Băncii de Economii (sediul central) / Központi Takarékpénztár palotája

Oradea 1912 Palatul Băncii de Economii, în stânga imaginii. În dreapta este Hotelul Pannonia (Transilvania). Acest palat a găzduit sediul central al băncii, ea mai având o filială mai veche, de la 1872, lăngă Palatul Vulturul Negru, spre Criş. Clădirea mai există şi azi. Palatul Băncii de Economii a Comitatului azi sediu de Bancă şi Casă de Cultură a fost construit între anii 1907-1909 după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. El este situat  în Piaţa Regele Ferdinand de azi, numită Bémer pe atunci. La parter funcţionau banca şi magazine , iar la etaje erau apartamente. În anii comunismului destinaţia spaţiului de la parter a fost  sediul ONT şi Casa de Cultură (ARLUS, apoi Casa de Cultură a Municipiului), iar din 1987, după o renovare masivă întreaga clădirea a devenit sediu de Banca şi Casa de Cultură.
Oradea 1908 Palatul  Casei de Economii a Comitatului
Oradea 1912  Banca de Economii, sediul central, era în stânga, la parter, iar în dreapta erau magazine. La etaje erau apartamente.
Oradea 1911 Palatul Băncii de Economii. Prima uşă din stânga si vitrina următoare erau ale Băncii. Restul erau magazine. La etaje erau apartamente.
Oradea 1963 Piaţa Stalin având clădirea cunoscută drept Casa (Banca) de Economii a Comitatului, în prim plan. La parter erau sediul ONT Carpaţi care era o firmă de turism, precum şi Casa de Cultură ARLUS (prescurtare de la Asociația Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică). În mijlocul pieţii era un obelisc dedicat memoriei ostaşilor sovietici căzuţi în luptele pentru eliberarea oraşului Oradea ,,de sub jugul fascist”. Piaţa Regele Ferdinand de azi și-a schimbat de-a lungul timpului adesea numele:
1888-1923 Bémer Ter
1923-1940 Piaţa Regina Maria
1940-1944 Bémer Ter şi Horty Miklos Ter
1944-1966 Piaţa Stalin
1966-1995 Piaţa Republicii
1995-prezent  Piaţa Ferdinand
Oradea 1964 interiorul ONT
Oradea 1984  Palatul Băncii de Economii
În acei ani la parter era sediul companiei de stat ONT Carpaţi, o firmă de turism şi Casa de Cultură a Municipiului (în stânga).
Oradea 2018  Palatul Băncii de Economii, azi sediul unei alte importante bănci. În stânga a rămas Casa de Cultură a Municipiului Oradea.
La concursul de proiecte pentru Palatul Băncii de Economii, ce urma să fie ridicat, s-au prezentat mai multe proiecte, printre care cel al biroului de arhitectură a lui Löbl Ferencz, arhitect originar din Oradea, dar mutat la Viena (avea birou şi la Budapesta). Câştigător a fost desemnat proiectul arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. Putem vedea cum ar fi putut să arate clădirea în viziunea lui Löbl Ferencz.
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.