Oradea Statuia din bronz a Sfântului Ladislau / Szent László-szobor

Oradea 1906
Statuia din bronz a regelui Ladislau / Szent László-szobor, realizată de sculptorul Tóth István a fost amplasată în anul 1893 în piaţa centrală a oraşului, piaţa ce avea să-i poarte numele: Szent-László tér / Piaţa Sfântul Ladislau, azi Piaţa Unirii. Ladislau, născut în anul anul 1040 la Cracovia (mama lui era poloneză), a devenit rege al Ungariei sub numele de Ladislau I în anul 1077 şi a domnit până la moartea survenită în anul 1095, la Nitra, în Slovacia. De numele lui se leagă mai multe fapte de arme, cavalereşti şi măsuri juridice. A invins oştile cumanilor şi pecenegilor care au invadat Transilvania. A desăvârşit încreştinarea Regatului Maghiar şi a introdus coduri de legi, mai ales cele ce priveau proprietatea privată, similare celor din vestul Europei. Printre altele a înfiinţat Episcopia de Oradea, în jurul căreia vor înflori cetatea şi oraşul. De aceea este considerat patronul spiritual al oraşului. A fost canonizat de Biserica Catolică în anul 1192. A fost înmormântat în Cetatea Oradea, după dorinţa sa si după multe evenimente istorice tulburi, o parte din moaştele sale se odihnesc la loc de cinste în Bazilica Romano-Catolică din Oradea. În anul 1923, odată cu sistematizarea pieţei statuia a fost mutată în faţa Bazilicii Romano-Catolice unde o putem admira şi azi.
 
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-41/oradea-ieri-oradea-azi-parcul-din-piata-unirii-a-fost-amenajat-pentru-statuia-lui-ferdinand-109074.html
Oradea 1908
Statuia din bronz a regelui  Ladislau în piaţa ce-i purta numele Szent-László tér / Piaţa Sfântul Ladislau, azi Piaţa Unirii. În fundal este Palatul Episcopiei Greco-Catolice construit între anii 1903 – 1905 după planurile arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán junior.
Oradea 1911
În Piața Unirii de azi , Piața Sfântului Ladislau pe atunci era zi de târg. Până în anul 1922 târgurile (piața) se țineau aici.
Oradea 1915
Statuia din bronz a regelui  Ladislau în piaţa ce-i purta numele Szent-László tér / Piaţa Sfântul Ladislau, azi Piaţa Unirii.
Oradea 1916
Statuia din bronz a regelui  Ladislau în piaţa ce-i purta numele Szent-László tér / Piaţa Sfântul Ladislau, azi Piaţa Unirii.
Oradea 1910 – Statuia din bronz a regelui  Ladislau în piaţa ce-i purta numele Szent-László tér / Piaţa Sfântul Ladislau, azi Piaţa Unirii. În faţa sa este Biserica cu Lună, ortodoxă, iar în dreapta clădirea care adăpostea Banca Bihoreana şi berăria  ,,La Coroana Maghiară”.
povestea acelei clădiri pe
https://oradea-nagyvarad-grosswardein.ro/2019/01/18/oradea-banca-bihoreana/
Statuia din bronz a regelui  Ladislau în faţa Bazilicii Romano-Catolice din Oradea
Stema oraşului Oradea din perioada medievală ne prezintă un înger care-i înmânează unui leu o bardă. Leul cu coroană este Regele Ladislau, cel care s-a ridicat pentru apărarea creştinătăţii, iar barda, după cum apare în toate reprezentările era arma lui preferată. De altfel în multele legende despre el era asemuit cu un leu în luptă. Îngerul apare în legende chiar de la început, când i-a indicat lui Ladislau, în vis, să întemeieze mânăstirea în locul ce avea să devină nucleul viitorului oraş Oradea. Acestea sunt legendele inserate în Cronica Pictată de la Viena, ulterioară cu 250 de ani evenimentelor narate. Cercetări arheologice mai noi se pare că duc întemeierea fortificaţiei Varad (Cetăţuie) mai departe în timp pe vremea domniei lui Ștefan I / Szent István király.
O gravură ne prezintă aducerea Regelui Ladislau la Oradea, pe ultimul său drum, pentru a fi înmormântat. Regele a murit în iulie 1095 la Nitra, în Slovacia. A fost înmormântat iniţial la  Somogyvár, în Ungaria. Pe la 1134 a fost deshumat şi adus la Oradea pentru a fi înmormântat în oraşul lui drag, după dorinţa sa, exprimată în cursul vieţii. În anul 1192 papa Celestin al III-lea l-a sanctificat pe Ladislau, atribuindu-i numele de Sfântul Ladislau Taumaturgul, adică vindecătorul. Astfel Cetatea Oradea a devenit un foarte importat şi căutat loc de pelerinaj. Din păcate în anul 1565, pe fondul conflictelor religioase, reformaţii au profanat mormântul. Osemintele i-au fost împrăştiate, ajungând la Augsburg, Bologna, Zagreb, Alba Iulia, Esztergom, Győr, dar au rămas şi la Oradea, fiind adăpostite în Bazilica Romano-Catolică.
Relicvariul cu moaştele Sfântului Ladislau / Szent László, operă de artă ce datează de la 1892 şi se găseşte în Bazilica Romano-Catolică din Oradea. Cântăreşte 27 de Kilograme, este din argint aurit şi conţine o casetă încrustată cu diamante, rubine şi smaralde, care adăposteşte o bucată din calota craniului Regelui. În anul 1192 papa Celestin al III-lea l-a sanctificat pe Ladislau, atribuindu-i numele de Sfântul Ladislau Taumaturgul, adică vindecătorul. Astfel Cetatea Oradea a devenit un foarte importat şi căutat loc de pelerinaj.
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.