Oradea – Biserica Sfânta Treime, cel mai vechi lăcaş de cult din oraş


Oradea – Biserica Sfânta Treime, cel mai vechi lăcaș de cult din oraș este situată în Parcul Traian, în spatele blocului situat vizavi de sediul Poliţiei.
În anul 1691 armata imperială habsburgică (austriacă) Condusă de generalul Donath Heissler încercuiește cetatea Oradea ocupată de turci care o stăpâneau de 32 de ani, de la 1660. În timpul ocupaţiei, otomanii, au distrus toate lăcaşurile de cult creştine din cetate şi din împrejurimi. Pe durata asediului, austriecii, după cum era obiceiul ridică o capelă militară pentru nevoile armatei. După eliberarea orașului în anul 1692, pe acel loc, construiesc în 1693 prima biserică de după alungarea otomanilor. Sub episcopul Augustin Benkovics devine, provizoriu, prima catedrală romano-catolică (până la ridicarea Bisericii Sfântul Ladislau), având hramul sfintei Brigitta a Suediei.  În 1703 curuţii conduşi de Francic  Racockyz al II-lea atacă cetatea ocupată de habsburgi şi  incendiază biserica. După înăbuşirea revoltei austriecii o repară, apoi ea este dată în 1726 Franciscanilor, apoi Paulinilor. În 1760 este cedată catolicilor armeni, apoi în 1786 greco-catolicilor ruteni care i-au dat hramul Sfântul Spirit. După 1948 autorităţile comuniste, odată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice au trecut lăcașul de cult Bisericii Ortodoxe, care i-a dat hramul Sfânta Treime. Dupa 1990 a început procesul de retocedare a bisericii cultului Greco-Catolic.
Oradea anii ’70, Biserica Sfânta Treime pe vremea comunismului, înconjurată cu un gard cu sârmă ghimpată.
Please follow and like us:
error

3 comentarii la „Oradea – Biserica Sfânta Treime, cel mai vechi lăcaş de cult din oraş”

  1. Această biserică a trebuit mutată ca locație când s-a construit blocul? Sau era la locul potrivit… Mulțumesc de informație…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.