Oradea Teatrul

Oradea 1906 Teatrul
Realizarea sa a durat doar 15 luni, din 10 iulie 1899 până în 15 octombrie 1900, după planurile arhitecţilor vienezi Fellner și Helmer și s-a derulat sub asistenţa arhitecților orădeni Rimanóczy Kálmán senior, Guttmann József și Rendes Vilmos, care aveau şi firme de construcţii. Edificiul în stil eclectic cu faţade avănd elemente neoclasice, neorenascentiste şi neobaroce este bogat decorat la interior cu elemente neorococo. Sala cu o acustică perfectă este structurată pe trei niveluri, având loji şi balcon. În faţa scenei este o fosă pentru orchestră. Actualmente sala are o capacitate de 670 de locuri. Două statui imense din piatră străjuiesc intrarea. Ele reprezintă muzele protectoare Tragedia şi Comedia şi au fost realizate la Budapesta în altelierul Mayer. Frontonul este de asemenea frumos decorat cu basoreliefuri alegorice realizate de sculptorul orădean Peller Ferenc. Tot el a realizat şi sculpturile interioare.
Oradea 1898 Piaţa Bémer înainte de construirea Teatrului
Prin decizia primăriei de a amplasa Teatrul în Piaţa Bémer, vechile case de acolo au fost demolate pentru a face loc noului edificiu. Materialele rezultate din demolări au fost refolosite atât la construcţia Teatrului cât si a Bazarului învecinat. Ambele edificii au fost ridicate simultan şi gândite ca un ansamblu arhitectural. Cu ele practic începe edificarea minunatei pieţe aşa cum o ştim azi.
Oradea 1899 Fundaţia Teatrului
Oradea 1899 Crăciunul sărbătorit de muncitori pe clădirea Teatrului aflată în construcţie.
Oradea 1900 Teatrul în construcţie
Oradea 1900 Construirea Teatrului. Cărămizile rezultate din demolarea caselor aflate pe acest amplasament au fost refolosite la noua construcţie.
Oradea 1900 Teatrul şi Bazarul se construiau în paralel
Oradea 1900 Teatrul era gata
Statuile sunt amplasate. Se mai fac mici finisări, se montează stâlpii de iluminat.
Oradea – sala Teatrului
Oradea – Teatrul, statui pe acoperiş
Oradea – Teatrul, statui pe acoperiş
Oradea – Alegoria care decorează frontonul Teatrului
Oradea – Statuia din piatră reprezentând Comedia, amplasată în faţa Teatrului.
Oradea – Statuia din piatră reprezentând Tragedia, amplasată în faţa Teatrului.
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.