Oradea – Pieta Povestea unei minunate statui

Oradea 2018 Pieta
Pe vremuri în faţa vechii biserici Romano-Catolice Barátok, Olosig ridicată şi reconstruită succesiv între anii 1732 – 1748 se afla ,,o Pieta” fără mare valoare artistică. După reconstruirea Bisericii între 1903 – 1905 a fost amplasată în faţa ei în anul 1906 o statuie cioplită în piatră, opera sculptorului Tóth István. Ea a ,,stat” acolo până în 1961 când a fost mutată în curtea bisericii, pe lateral, unde o putem admira şi azi.
Oradea 1870 Vechea Pieta
Oradea 1910 Pieta opera sculptorului Tóth István
Oradea –Pieta, o stranie coincidenţă.
În arta religioasă există numeroase opere purtând aceeaşi denumire care ilustrază aceeaşi temă fie că vorbim de Madona, sau despre Adoraţia Magilor, fie de Răstignire sau despre Patimi etc. La Vatican se găseşte Pieta , opera Lui Michelangelo finalizată in 1499. La Oradea există din 1906 o altă Pieta, opera sculptorului Tóth István. Ele sunt total diferite atât prin abordare cât şi prin realizare. În 1972 – era în Duminica Rusaliilor când un individ necunoscut a intrat în Bazilica Sfântului Petru cu un ciocan geologic în mână şi, strigând “Eu sunt Iisus Hristos, înviat din morţi!”, a făcut în câteva clipe ţăndări celebra capodoperă a lui Micheangelo, intitulată Pieta. Numele lui era Tóth…(mai multe vedeţi pe link-ul demai jos).
http://www.ziare.com/cultura/istoria-culturii-si-civilizatiei/ziua-cand-un-dezaxat-profana-o-capodopera-sacra-pieta-1300008
Oradea 2018 Pieta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.