Oradea – Biserica Mizericordienilor, sau a Îngerilor păzitori / Miseri templom vagy Őrangyal temploma

Oradea 2018 – Biserica Mizericordienilor, sau a Îngerilor păzitori / Miseri templom vagy Őrangyal temploma este situată pe strada Snagovului, lângă fosta Policlinica Mare (fostul Palat al Finanţelor Publice). Ea făcea parte integrantă a spitalului ridicat de ordinul călugăresc.
Călugării mizericordieni, se ocupau de îngrijirea şi tratarea bolnavilor. Biserica spitalului a fost construită în stil baroc între 1754 – 1760, în aceeași perioadă cu bazilica romano-catolică. Nu se cunoaște numele arhitectului, dar se presupune că au lucrat la ea aceeași meseriași italieni ca la bazilica Romano-Catolică. Unicitatea acestui edificiu, în spaţiul transilvănean este dată de cupola eliptică situată pe axul central. Acest element o include pe lista monumentelor de arhitectură.
Cei interesaţi pot găsi multe amănunte, precum și imagini în link-urile de mai jos.
http://www.enciclopediavirtuala.ro/monument.php?id=328
https://www.welcometoromania.ro/Oradea/Oradea_Biserica_Miseri_r.htm
https://www.welcometoromania.eu/Oradea/Oradea_Biserica_Miseri_m.htm

Oradea 2019 – Biserica Mizericordienilor, sau a Îngerilor păzitori / Miseri templom vagy Őrangyal temploma privită de pe strada Snagovului. În spate se văd turnurile bisericii romano-catolice „Sfântul Spirit”,Olosig / Barátok temploma, Olaszi, iar în dreapta fostul Palat de Finanţe.


Povestea Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Spirit”,Olosig / Barátok temploma, Olaszi pe
https://oradea-nagyvarad-grosswardein.ro/2018/11/05/oradea-biserica-romano-catolica-sfantul-spiritolosig-baratok-temploma/

2 comentarii la „Oradea – Biserica Mizericordienilor, sau a Îngerilor păzitori / Miseri templom vagy Őrangyal temploma”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.