Oradea – Palatul Episcopiei Romano-Catolice (Palatul Baroc), Bazilica Romano-Catolică şi Șirul Canonicilor

Oradea 1910 – Palatul Episcopiei Romano-Catolice (Palatul Baroc) şi Catedrala Romano-Catolică ,,Înălţarea Fecioarei Maria” (de abia în anul 1992 a fost ridicată la rang de Bazilică de către Papa Ioan Paul al II-lea). În partea dreaptă se află locuinţele si birourile călugărilor catolici, un ansamblu de zece clădiri, unite printr-un portic, care se constituie în Șirul Canonicilor.
Oradea 1914 – Palatul Episcopiei Romano-Catolice (Palatul Baroc) şi Catedrala Romano-Catolică ,,Înălţarea Fecioarei Maria”

Oradea 1975 – Palatul Baroc adăpostea Muzeul Țării Crişurilor. Azi şi-a recăpătat menirea iniţială, aceea de sediu al Episcopiei Romano-Catolice.
Palatul a fost construit iniţial după planurile arhitectului italian Giovani Battista Ricca şi preluat mai apoi de arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt. Construcţia sa a durat 15 ani între 1762 şi 1777. El este cel mai mare palat construit în stil baroc de pe teritoriul ţării. Palatul are o sută de camere și 365 de ferestre câte una pentru fiecare zi a anului, aşa spune legenda urbană. De fapt sunt 282 de ferestre.

Oradea 1975 – Palatul Baroc adăpostea Muzeul Țării Crişurilor. Azi şi-a recăpătat menirea iniţială, aceea de sediu al Episcopiei Romano-Catolice.
Palatul a fost construit iniţial după planurile arhitectului italian Giovani Battista Ricca şi preluat mai apoi de arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt. Construcţia sa a durat 15 ani între 1762 şi 1777. El este cel mai mare palat construit în stil baroc de pe teritoriul ţării.
Oradea 1914 Palatul Episcopiei Romano-Catolice
Palatul şi Catedrala Romano-Catolice într-o pictură de pe la 1870
Oradea 1916 Catedrala Romano-Catolică.
Ea a fost construită în stil baroc între 1752 si 1780 după planul arhitectului italian Giovanni Battista Ricca. După moartea sa, construcția a fost terminată de arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt. Este dotată cu o orgă primită în dar de la împărăteasa Maria Tereza. Este cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul României şi între cele mai frumoase bazilici din Europa. Are hramul ,,Înălţărea Fecioarei Maria” şi a fost ridicată la rangul de bazilică în anul 1992. Este frumos şi bogat decorată la interior cu tablouri, statui, având şi obiecte de cult deosebit de valoroase. De menţionat că adăposteşte o parte din moaştele Sfântului Ladislau, patronul spiritual al oraşului, cel de numele căruia se leagă legenda întemeierii lui.
Relicvariul cu moaştele Sfântului Ladislau / Szent László, operă de artă ce datează de la 1892 şi se găseşte în Bazilica Romano-Catolică din Oradea. Cântăreşte 27 de kilograme, este din argint aurit şi conţine o casetă încrustată cu diamante, rubine şi smaralde, care adăposteşte o bucată din calota craniului Regelui. În anul 1192 papa Celestin al III-lea l-a sanctificat pe Ladislau, atribuindu-i numele de Sfântul Ladislau Taumaturgul, adică vindecătorul. Astfel Cetatea Oradea a devenit un foarte importat şi căutat loc de pelerinaj.
Oradea 2006 – Bazilica Romano-Catolică – foto Bagi László. Din anul 1923 în faţa ei se găseşte statuia din bronz a regelui Ladislau / Szent László-szobor, realizată de sculptorul Tóth István, realizată în anul 1893.
Oradea – Șirul Canonicilor – foto Bagi László
Ansamblul baroc este întregit de Șirul Canonicilor, un complex arhitectural format din 10 clădiri înşiruite, construite în mai multe etape pe parcursul a 100 de ani, între 1750 şi 1875. Ele sunt unite de un portic care este compus din 57 de arcade şi stâlpi masivi. Este un adevărat coridor lung de peste 250 de metri care uneşte cele 10 clădiri şi este pavat cu scânduri din lemn. Acest complex de clădiri era destinat să-i adăpostească pe călugării catolici precum şi birourile aferente.
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.