Oradea – Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae

Oradea – Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae
Biserica a fost construită între anii 1800 și 1806 în stil baroc clasicizant, pe locul unei mai mai vechi și mici biserici greco-catolice. Din păcate nu se cunosc nici arhitectul şi nici constructorul. Acoperișul baroc al turnului a fost terminat în anul 1803, și a ars de două ori în 1836 și în 1907. Actuala formă a coifului, a fost concepută în stil baroc de Giovani Quai și a fost executată între anii 1910 – 1912. Înălţimea turnului, până la vârful crucii este de 60 m. Biserica este bogat şi frumos decorată pe interior, într-un stil cu influenţe bizantine. Altarul este flancat de două impresionante trepiede din argint aurit, donaţie din partea capetelor  încoronate ale Imperiului Habsburgic, Maria Tereza şi Iosif al II-lea.

Oradea 1898 – Putem vedea în piaţa centrală a oraşului în partea stângă turnul cu vechiul coif, al Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae. În partea dreaptă este vechiul Palat al Episcopiei Greco-Catolice.
Oradea 1900 – Putem vedea în piaţa centrală a oraşului în partea stângă turnul cu vechiul coif, al Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae, iar în continuare, în partea dreaptă este vechiul Palat al Episcopiei Greco-Catolice.
Oradea 1908 Turnul Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae a ars în anul 1907. De abia în anul 1912 avea să fie refăcut în forma pe care o vedem astăzi. Clădirea din faţă, Casa Kováts, era în reparaţii.
Oradea 2018 – Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae
Oradea 2018 – Turnul Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.