Stâna de Vale (4)

Stâna de Vale 1926
Stâna de Vale – Valea Iadului anii ’30
Stâna de Vale 1939
Stâna de Vale anii ’20
Biserica greco-catolică veche, din lemn, mutată ulterior la Petrileni şi căsuțele din lemn care alcătuiau Stâna de Vale “veche”, fondată de episcopul Mihai Pavel.
Stâna de Vale – Valea Iadului anii ’40. Calea ferată îngustă, în lungime de 42 de km, ce lega Stâna de Vale, pe Valea Iadului, cu Halta Stâna de Vale de pe traseul liniei ferate Oradea-Cluj a fost construită începând cu anul 1932.  Poza este anterioară anului 1958, când, în urma unei viituri de primăvară, cauzată de topirea bruscă a zăpezilor, calea ferată îngustă a fost puternic avariată iar Romsilva a decis demontarea ei şi construirea pe traseul respectiv a drumului forestier existent până astăzi. 
Stâna de Vale anii ’40. În anii ’30 Episcopia Greco-Catolică a ridicat (după planurile arhitectului slovac Anton Sallerbeck) în Stâna de Vale o frumoasă biserică, în stil neobrâncovenesc, dar care, din cauza cedării Ardealului de Nord şi apoi a războiului nu a mai apucat sa fie sfiinţită. Deşi nu se afla în zona cedată, calea ferată era şi astfel accesul era foarte dificil. După 1948, odată cu instaurarea regimului comunist şi scoaterea în afara legii a cultului greco-catolic biserica a fost demolată, iar în locul ei s-a construit…o popicărie. Mai putem vedea o porţiune din vechea cale ferată îngustă (avea 42 de km), construită în anul 1932, care, pe Valea Iadului,  făcea legătura cu Halta Stâna de Vale de pe traseul liniei ferate Oradea-Cluj. Calea ferată a rezistat până în anul 1958, când în urma unor viituri au fost distruse porţiuni din ea şi a fost desfiinţată. Romsilva a decis demontarea ei şi construirea pe traseul respectiv a drumului forestier existent până astăzi.
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.