Oradea – Palatul Dudeck

Oradea 1900 – Fostul palat Dudek adăpostea pe atunci Şcoala Populară Catolică din Orasul Nou / Újvárosi katolikus népiskola
Oradea –Clădirea fostei Şcoli Populare Catolice din Orasul Nou / Újvárosi katolikus népiskola, cunoscută mai recent ca adăpostind clasele primare ale Şcolii Gimnaziale „Szacsvay Imre”  este situată pe strada Tudor Vladimirescu, în apropierea Palatului Primăriei. Nu se cunosc proiectantul şi nici constructorul. Ea a fost contruită probabil la mijlocul secolului XIX de către un medic austriac, bogat, Joachim Dudek, pentru a fi  închiriată. Nu a avut succes cu planul său. Iniţial palatul avea trei etaje, dar era prost compartimentat. Prima menţiune documentară apare într-o reclamă într-un ziar din 1872, ca fiind de închiriat. În anul 1875 clădirea a fost cumpărată succesiv de o bancă vieneză, apoi de Episcopia Romano-Catolică care a transformat-o în şcoală. Camerele erau mult prea înalte pentru necesităţile ei, aşa încât Episcopia l-a angajat pe Guttman József (constructor şi arhitect) pentru a transforma clădirea. În anul 1879 a fost dărâmat ultimul etaj şi i s-a dat forma pe care o vedem azi.

Oradea 2019 – Fostul Palat Dudek, clădirea cunoscută mai recent ca adăpostind clasele primare ale Şcolii Gimnaziale „Szacsvay Imre”.
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.