Oradea – Palatul Apollo


Oradea 1917 Palatul Apollo
Palatul Apollo a fost construit după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán junior între anii 1912 şi 1916 în stil Jugendstil, adică curentul Art Nouveau de tip german, având şi elemente neogotice. Lucrările de construcţie au început, în anul 1912, sub conducerea lui Rimanόczy Kálmán jr, dar din cauza morţii premature a arhitectului (a trăit numai 42 de ani), palatul a fost terminat în1916 de colaboratorul său, inginerul constructor Krausze Tivadar. Din anii 1820, pe acest amplasament a existat un han cu numele Apollo pe care primăria a decis să-l demoleze în anul 1910. Clădirea cu un nivel care ocupa colţul străzii principale nu mai cadra cu aspectul platelor din jur, şi cu oraşului aflat în plină dezvoltare. De aceea primăria a decis să ridice aici un palat reprezentativ care să servească mai multe scopuri: apartamente de locuit, spaţii comerciale, sedii de firme. Concursul de proiecte a fost căştigat defirma celui mai în vogă arhitect ai acelor ani, Rimanóczy Kálmán junior, cel care avea şi o firmă de construcţii. Numele vechiului han s-a transferat noului palat. Acesta are subsol, un parter înalt şi trei etaje. Faţadele sunt tratate diferit. Cea dinspre strada principală (Calea Republicii) este mult mai bogat decorată şi împodobită cu statui ce amintesc de arta anică. Faţada dinspre strada Mihai Eminescu este tratată mai sobru.
O lămurire: Art Nouveau – Jugendstil – Secession
Curentul Art Nouveau (sau arta nouă) este un stil artistic care a apărut la începutul secolului XX. Acest curent a fost numit așa în Franţa, Belgia, Spania ș.a. În alte ţări precum Germania sau Olanda era numit Jugendstil (adică arta tânără). În ţările care compuneau sau erau influenţate de Imperiul Austro-Ungar acest stil a fost denumit Secession (adică o rupere de trecut). Prin urmare când vorbim despre Art Nouveau, Jugendstil sau Secession este același curent artistic, dar bineînţeles cu influenţele specifice și folclorice, particulare,ale fiecăruia.
http://www.cetati.bihor.ro/index.php?idmenu=133
Oradea 1917. Palatul Apollo este în partea stângă, iar în dreapta este Palatul Moskovits Miksa


povestea Palatului Moskovits Miksa şi mai multe poze pe
https://oradea-nagyvarad-grosswardein.ro/2018/10/23/oradea-1905-palatul-moskovits-miksa/
Oradea 1916 Palatul Apollo. la parter era o cafenea.
Oradea 1941 Palatul Apollo. La parter era un magazin
Oradea 1966 Palatul Apollo. La parter şi meznin era un mazin Universal.
Oradea anii 1983. La parterul şi mezaninul Palatului Apollo era un mare magazin alimentar , numit Unic. Foto Nagy István
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.