Oradea – Depozitul de tutun

Oradea  2019 – Clădirea fostului depozit de tutun.
În spaţiul delimitat de fostul Palat de Finanţe situat pe strada Republicii, de fostul Spital Starovesky situat pe bulevardul Magheru, şi de Biserica Mizericordienilor situată pe strada Snagovului, în spatele lor deci, se află această construcţie abandonată. A fost ridicată la sfârşitul secolului XIX cu destinaţia de depozit de tutun. Este unul dintre ultimele edificii ridicate în acei ani ai înfloririi industriale a oraşului. Din păcate marea majoritate au dispărut şi mai ales în ultimii ani. Un fapt cert este că János Poynár a condus acest depozit. Poynár era un aromân foarte bogat, membru în consiliul orăşenesc.El va construi la 1907 minunatul palat care-i poartă numele. Din familia sa era si Ana , mama lui Emanuil Gojdu.

Oradea  2019 – Clădirea fostului depozit de tutun este în stânga. Peste ea se văd acoperişurile turnurilor Bisericii Mizericordienilor, iar în dreapta spatele Palatului de Finanţe (fosta Policlinica Mare). Printre copaci se zăreşte turnul bisericii romano-catolice Olosig.


Povestea Bisericii Mizericordienilor pe
https://oradea-nagyvarad-grosswardein.ro/2018/11/13/oradea-biserica-mizericordienilor-sau-a-ingerilor-pazitori-miseri-templom-vagy-orangyal-temploma/

Oradea  2019 – Clădirea fostului depozit de tutun, văzută din spate
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.