Palota – O biserică unică în lume (2)

Palota – Biserica Romano-Catolică cu hramul Sfântului Anton din Padova a fost construită între anii 1824 şi 1826 de arhitecţi italieni, sub formă de Cruce de Malta la comanda Lui Johann Maria Philipp Frimont conte de Palota şi Prinţ de Antrodocco. Altarul din marmură albă de Cararra a fost sculptat la Padova şi adus de acolo în cinci căruţe trase de boi, timp de 90 de zile.
vedeţi partea I pe :
https://oradea-nagyvarad-grosswardein.ro/2019/02/24/palota-o-biserica-unica-in-lume/
Biserica din Palota, monument istoric, văzută de sus.
Biserica din Palota este amplasată in mijlocul satului construit cu străzile în cruce. La rândul ei, biserica are o formă unică în lume fiind construită de arhitecţi italieni după o decoraţie a contelui Frimont. Acesta dorea, ca o ispăşire a păcatelor sale, ca Dumnezeu să-i vadă din cer biserica zidită de el sub formă de cruce.

sursa fotografiei precum şi alte amănunte pe
https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/localitati-simetrice-cateva-sate-din-ardeal-au-planuri-inspirate-forma-soarelui-sau-a-crucii-618684
Biserica din Palota – În mijlocul bisericii, sub pardoseală se află cripta cu sacofagul contelui Frimont, ctitorul ei. Sarcofagul este din marmură albă de Carrara sculptată la Padova şi din marmură roşie din Salzburg. El a fost depus aici în anul 1831, înveşmântat în matia roşie de general al armatei austriece şi cu sabia cu mâner din aur pe piept.
Johann Maria Philipp Frimont s-a născut în Lotharingia, la Fénétrange (Franţa de astăzi) în anul 1759 şi a murit la Viena în anul 1831. El se trăgea dintr-o familie de militari. A pornit de la gradul de soldat şi a ajuns la cele mai înalte onoruri: general, Conte de Palota şi Prinţ de Antrodocco. A primit numeroase decoraţii franţuzeşti, austriece şi ruseşti şi a dobândit o avere uriaşă. 

vedeţi în detaliu campaniile sale pe
https://ro.wikipedia.org/wiki/Johann_Maria_Philipp_Frimont

Johann Maria Philipp Frimont conte de Palota şi Prinţ de Antrodocco – Legătura contelui Frimont cu Oradea

În anul 1809 s-a însurat cu Katalin Mitterpacher de Mittenberg şi au avut doi copii, pe Albert(Béla) şi pe Theodora. Ambii copii au dobândit datorită titlului de conte austriac al tatălui lor titlul de Grofi maghiari. După înnobilarea cu titlul de conte de Palota, Frimont a pornit reconstrucţia satului şi ridicarea bisericii. Până să fie toate gata a ridicat un palat în forma literei L, ca sediu al familiei,  la Oradea şi a amenajat în jurul lui, după moda vremii, un parc dendrologic. Palatul se găsea unde se înalţă acum Palatul de Justiţie din actualul Parc Traian. Johan tatăl, fiul Albert precum şi mama au murit curând. Theodora s-a măritat, a plecat şi a lăsat palatul şi parcul dendrologic în paragină. Le-a vândut în anul 1868 Comitatului Bihor. Autorităţile au demolat palatul şi au construit între 1895 – 1898 Palatul de Justiţie. Din parcul de odinioară au amenajat Piaţa  Szechenyi, actualul Parc Traian. Din mărirea de altă dată au rămas satul Palota şi Biserica monument istoric.
În anul 2004 autorităţile satului Palota au ridicat într-un mic scuar din faţa bisericii un monument în memoria celui care a fost Johann Maria Frimont
Pe monument este inscripţionat în limba germană:
Johann Maria Frimont ctitorul Bisericii Romano-Catolice Palota 1824 – 1829

Please follow and like us:
error

Un comentariu la „Palota – O biserică unică în lume (2)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.