Oradea – Statuia Sacrificiului / Áldozatkészség szobra

Oradea 17 Iunie 1917 – Prezentarea machetei  Statuii Sacrificiului / Áldozatkészség szobra, dedicată militarilor orădeni şi bihoreni căzuţi în luptele de la Isonzo, contra Italiei.
Un mic preambul se impune:
Din analele armatei Austro-Ungare putem afla componenţa etincă a regimentului de infanterie cu baza la Oradea:
Nagyvárader Landwehr-Infanterie-Regiment Nr.4 (Honvéd) în anul 1914,  premergător izbucnirii Primului Război Mondial.
Rumanian 49%, Magyar 48%, various 3%
http://www.austro-hungarian-army.co.uk/nationality3.htm
Armata austro-ungară a trimis trupele să lupte pe fronturi unde nu erau adversari conaţionali. Prin urmare, regimentul din Oradea, majoritar etnic românesc a fost trimis să lupte pe frontul din Italia, nu pe cel din România. La Isonzo, astăzi în Slovenia,  s-au dat pe parcursul a peste 2 ani, 12 bătălii, unele dintre cele mai sângeroase din tot războiul, în care au pierit sute de mii de militari!  În aceste bătălii s-a remarcat un tânăr locotenent, Erwin Rommel, cel care avea să devină peste ani unul dintre cei mai mari generali din istorie. Mai multe pe:
https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83liile_de_la_Isonzo
În cinstea militarilor orădeni şi bihoreni căzuţi în acele lupte, autorităţile au decis ridicarea unui monument. S-a organizat şi o subscripţie publică. Proiectul a fost desenat de Karácsonyi Géza, iar macheta din lemn a fost sculptată de Molnár József .
Proiectul Statuii Sacrificiului / Áldozatkészség szobra, desenat de Karácsonyi Géza, pentru strângerea de fonduri prin subscripţie publică.
Oradea 17 Iunie 1917 – În faţa Primăriei este prezentată macheta din lemn a Statuii Sacrificiului / Áldozatkészség szobra, dedicată militarilor orădeni şi bihoreni căzuţi în luptele de la Isonzo, contra Italiei. Din păcate proiectul nu a mai apucat să fie transpus în bronz, iar macheta din lemn a fost distrusă în anul 1919.
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.