Oradea – Vechea stemă a oraşului

Oradea – Evoluţia stemei oraşului începând cu perioada medievală, trecând apoi prin perioada interbelică, cea comunistă şi în final cea din zilele noastre.
Stema oraşului Oradea din perioada medievală ne prezintă un înger care-i înmânează unui leu o bardă. Leul cu coroană este Regele Ladislau, cel care s-a ridicat pentru apărarea creştinătăţii, iar barda, după cum apare în toate reprezentările era arma lui preferată. De altfel în multele legende despre el era asemuit cu un leu în luptă. Îngerul apare în legende chiar de la început, când i-a indicat lui Ladislau, în vis, să întemeieze mânăstirea în locul ce avea să devină nucleul viitorului oraş Oradea. Leul se sprijină pe coroană, pe regalitate, prin urmare este un rege. Acestea sunt legendele inserate în Cronica Pictată de la Viena, ulterioară cu 250 de ani evenimentelor narate. Cercetări arheologice mai noi se pare că duc întemeierea fortificaţiei Varad (Cetăţuie) mai departe în timp pe vremea domniei lui Ștefan I / Szent István király.
Stema interbelică a păstrat simbolurile întemeierii creştine a oraşului
Stema din perioada comunistă repezintă industria, învăţamântul şi cultura, trecutul şi bogăţiile naturale simbolizate de floarea de nufăr. Nu puteau lipsi în acea perioadă drapelul ţării şi al partidului.
Stema actuală revine la tradiţie, adăugând cetatea, învăţământul şi cultura.
Oradea – Trecând pe strada Republicii, putem observa pe frontonul clădirii Bazarului, un îngeraş care ţine un scut. Pe el se mai păstrează vechea stemă a oraşului, cea din perioada medievală.
Please follow and like us:
error

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.