O precizare în legătură cu etichetarea berilor în România înainte de 1989. Standardul de stat, adică S.T.A.S. –ul prevedea afişarea pe etichetă a E.P.-ului şi nu a procentului de alcool. E.P. sau grade Plato vine de la Extract Primar (sau primitiv) şi reprezintă procentul de zaharuri, proteine şi vitamine în mustul de bere, înainte de fermentare. Determinarea se face prin evaporarea a 100 de grame de lichid, iar substanţa uscată rămasă se cântăreşte. Privind vechile etichete, mulţi se miră, admirativ, ce ,,tari’’ erau acele beri pe care scrie de ex. 11%. Pentru orientare, un E.P. de 11,3% – 11,6% corespunde aproximativ cu alcool 5,1%.
Etichetă de bere produsă la Drobeta-Turnu Severin în anul 1977
Etichetă de bere produsă la Drobeta-Turnu Severin în anul 1978
Etichetă de bere produsă la Târgu Jiu în anul 1978
Etichetă de bere produsă la Târgu Jiu în anul 1979
Etichetă de bere produsă la Scorniceşti în anul 1979
Etichetă de bere prusă la Craiova după anul 1987